Tổng hợp các bài mẫu IELTS Speaking

Tổng hợp bài mẫu IELTS Speaking part 1,2,3 kèm từ vựng theo chủ đề và các gợi ý triển khai câu trả lời
Published on
tong-hop-cac-bai-mau-ielts-speaking

Công thức A.R.E.A trong IELTS Speaking

Trước khi tiến hành tham khảo bài mẫu, Anh ngữ ZIM sẽ cùng bạn tìm hiểu về công thức A.R.E.A trong IELTS Speaking. Công thức này sẽ giúp bạn tìm ra những cách trả lời câu hỏi Speaking riêng theo ý của bản thân mà không cần phụ thuộc vào bài thi nói IELTS mẫu.

A.R.E.A có thể áp dụng được trong cả 3 part của bài thi Speaking, được hiểu cụ thể là:

  1. A – Answer: Đưa ra câu trả lời trực tiếp cho câu hỏi.

  2. R – Reason: Đưa ra lý do cho câu trả lời.

  3. E – Example: Đưa ra ví dụ cụ thể cho câu trả lời.

  4. A – Alternatives: Tìm và đưa ra ý kiến phản bác cho câu hỏi.

image-alt

Công thức A.R.E.A giúp thí sinh tạo được kết nối mạch lạc, logic trong bài Speaking

Đa phần Alternatives chỉ nên triển khai trong các trường hợp cần thiết, với mỗi phần chỉ cần thực hiện công thức theo A.R.E là đủ. Ghi nhớ và rèn luyện tư duy theo công thức này, bạn hoàn toàn có thể đạt được band điểm cao trong bài thi Speaking IELTS.

band điểm ielts speakingCác bài Speaking IELTS mẫu Part 1

Topic: Singing

Question 1: Do you like singing? 

Answer: I do love it, although my vocal is quite terrible. Some people have even told me that they had nightmare after hearing my songs. Anyway, I don’t much care about what they say and just simply do what I like.

Question 2: When do you sing?

Well, I have no particular time for that. I just do it whenever I like, mostly when I take a shower. I also do some karaoke with my lovely neighbours once or twice a week.

Question 3: Will you take singing lessons in the future?

Answer: I’m considering it. I really want to expand my vocal range and make my vocal transition smoother. But the thing is I just can’t arrange the time. You know, I’ve got a lot on my plate at the moment, so that’ll have to wait.

Question 4: Did you enjoy singing when you were younger?

Answer: Yes, a lot. When I was 6 or 7 years old, I sang almost every day, and that even drove my family crazy. My brother told me to shut up all the time and even threatened to hit me, but I just ignored him.

Từ vựng:

  1. Vocal range: quãng giọng

  2. Vocal transition: chuyển giọng (giữa các âm vực).

  3. Have got a lot on one’s plate: bận rộn, có rất nhiều việc phải làm.

  4. Drive sb crazy: khiến ai đó phát điên.

Topic 2: Decoration

Question 1: What's the decoration like in your home?

Answer: Well, I just can’t find the right word to describe it because I barely decorate it. I just put in a few small plants, a picture, and that’s it.

Question 2: What kind of decoration do you prefer?

Answer: I don’t know what “kind of decoration” is available out there, but I’ll go for anything that’s simple. You can say I’m a minimalist. I only buy necessary things for my home.

Question 3: Do Vietnamese people like decorating their home?

Answer: Sure. Just like everyone else in the world, Vietnamese people also decorate their home with a whole lot of things: pictures, plants, toy figures, … And I think it’s just normal. You know, everyone wants to make their house look better, right?

Question 4: What's your favourite colour when decorating your home?

Answer: Anything that’s bright, maybe something between white and yellow. You know my skin and my mind are dark already, so I prefer something in contrast.

Từ vựng:

  1. Minimalist: người theo chủ nghĩa tối giản.

  2. Toy figure: mô hình đồ chơi.

  3. Bright: tươi sáng

Idioms Speaking IELTS

Một số thành ngữ Anh Ngữ ZIM gợi ý giúp tăng điểm Speaking IELTS part 1

Topic: Maths

Question 1: Do students learn maths in secondary schools in Vietnam?

Answer: Of course. Actually, they have to learn this subject from primary until the end of high school. It’s a compulsory subject, and I also think it’s necessary for everyone.

Question 2: Do you think maths is difficult?

Answer: It depends. Some basic maths like making calculations is quite easy. However, things get much more challenging when it comes to something complex like solving a long, big equation or doing a trigonometric calculation.

Question 3: What can people do with maths in their daily life?

Answer: There’s a lot. I think maths exists in every aspect of our life. You know, everyone needs to calculate their own money and many other things – that’s maths. Some jobs even require more complex and advanced maths. For example, an engineer has to do a bunch of things with geometry and other stuff; an accountant has to deal with tons of calculations every day. See, maths is important to all of us.

Question 4: Do you learn maths now? Why/why not?

Answer: Not formally, but yes. I learn it through my everyday job. I also read some books about maths, but not something that we learn in high school or university. I prefer something that’s more applicable.

Từ vựng:

  1. Equation: Phương trình

  2. Trigonometric calculation: phép tính lượng giác

  3. Geometry: hình học

  4. Formally: một cách chính thống

Các bài Speaking IELTS mẫu Part 2

Bài mẫu 1: Describe a time when you needed to use your imagination.

You should say:

  1. When it was

  2. Why you needed to use your imagination.

  3. What you imagined.

  4. And explain how you felt after that experience.

Sample:

Anh ngữ ZIM · Bài Mẫu 1 Describe A Time When You Needed To Use Your Imagination

As I remember, the most recent time I used my imagination was about 2 weeks ago, when I was reading a book called “The adventure of Sherlock Holmes” written by Sir Arthur Conan Doyle.

Before reading this book, I had already heard about the character Sherlock Holmes – a fictional detective famous for his “weird” lifestyle and sharp thinking ability.

To be honest, I was glued to every single word in the book. Using imagination when reading a fictional book is a must, but it’s much easier when the narrator is Sir Arthur. I could easily create the images of characters, follow their actions in the sequential events. Reading this book while imagining the whole thing is very much like watching a movie.

I spent a total of 6 hours reading this book without rest because everything was just far too good. I felt a bit tired afterwards, but it’s worth it considering the experience that I had just had. If you want to develop your imagination, reading good stories like that is definitely one of the best ways as it forces your brain to generate the images and even a whole movie. To me, it’s even better than any cinematic experience that I’ve had so far.

Từ vựng:

  1. Fictional (adj): giả tưởng

  2. Sharp thinking ability: khả năng suy nghĩ sắc bén

  3. Narrator: người kể chuyện

  4. Sequential events: các sự kiện theo trình tự

  5. Generate images: tạo ra các hình ảnh

Bài mẫu 2: Describe a polite person you know.

You should say:

  1. Who he/she is

  2. How you knew him/her

  3. What he/she is like

  4. And explain why you think he/she is polite

Sample:

Anh ngữ ZIM · Bài Mẫu 2 Describe A Polite Person You Know

Now I’m going to talk about a friend of mine, Nam. He and I were classmates in high school and university, and now he’s working as a software engineer at Microsoft Vietnam.

I first met him about nearly 10 years ago when we both entered high school. At that time, he was a naughty student who often played truant, but somehow he still ended up getting very high scores in every test. He wasn’t very polite at that time, or I can say he was very rude, even to our female classmates. His words showed very little respect towards others.

However, he’s a lot different now. Since university, he has learned to be more polite, especially with ladies. The main reason for this change is the breakup with his girlfriend after high school. His girlfriend left just because of his impolite behaviours even with her. After that, he vowed to change himself and become a new, better person. Now I think he has all the qualities of a polite person: he considers his words very carefully before saying anything; he says thanks and apologises when needed; he respects the people around him.

I’m quite impressed with his behaviour now. I think politeness is something we should all have. You know, if we’re polite to people, they’re gonna do the same thing to us.

Từ vựng:

  1. Play truant: cúp học

  2. End up getting very high scores: cuối cùng lại đạt điểm rất cao.

  3. Vow: thề

Bài mẫu 3: Describe a time you made a promise to someone.

You should say:

  1. What the promise was

  2. To whom you made it

  3. Whether it was easy or difficult to keep

  4. And explain why you made it

Sample:

I want to tell you about the time I promised to take my girlfriend to my hometown. It happened just about 4 months ago. At that time, both of us were having a nerve-racking time, so we decided that it was finally the time we should blow of some steam by taking a trip to somewhere, or else we’d both go crazy.

Then I noticed that she’d never been to my hometown – Hanoi, so I made her a promise that I’d take her to my hometown to see my parents and all the things there. We made a plan about 2 months before the trip. During that 2 months, a lot of things came up and there was even a short while I thought that we couldn’t make it. However, I could still manage to fulfil my promise, and we actually had a very good trip together.

I think making promise is something that everyone does, but we need to be responsible for our own words. If we promise something, we should try to fulfil it at any cost, or else people will lose trust in us.

Từ vựng:

  1. A nerve-racking time: thời gian căng thẳng, mệt mỏi.

  2. Blow off some steam: xả hơi.

  3. Fulfil one’s promise: giữ lời hứa

Các bài Speaking IELTS mẫu Part 3

IELTS Speaking Part 3Cấu trúc triển khai câu trả lời IELTS Speaking part 3

Bài mẫu 1

Question 1: Do you think imagination is essential for scientists?

Gợi ý:

  1. Trả lời trực tiếp (answer): đồng ý.

  2. Lý do: các nhà khoa học phải liên tục tìm tòi cái mới và vì vậy cần trí tưởng tượng để hình dung ra thứ cần làm.

  3. Ví dụ: nhà khoa học phát triển phương pháp nông nghiệp mới cần tưởng tượng phương pháp sẽ hoạt động ra sao.

Answer: Yes. I agree with this. You know, scientists spend most of their time doing research, surveys, finding new things in their field. Imagination is essential for them because they have to think of what their findings would look like or the consequences of their research before doing it. For example, if a scientist wants to develop a new agricultural method, he needs to imagine what the method will look like, how it will be conducted, how it’s better than the methods we currently have.

Question 2: What subjects are helpful for children’s imagination?

Gợi ý:

  1. Trả lời trực tiếp (Answer): tất cả các môn học đều có thể giúp trẻ em phát triển trí tưởng tượng

  2. Lý do (Reason): tất cả các môn học đều yêu cầu trẻ nghĩ và tạo ra hình ảnh.

  3. Ví dụ (Example): một số môn học cụ thể.

Answer: For children, I think all subjects can help them develop imagination. It’s simply because all the subjects at school make them think and create images in their mind. For example, in literature, children have to imagine the story narrated in their textbook. In art and music, they need to imagine what their picture will look like before drawing or what the song will sound like before singing. Even in some science subjects, children also have to imagine numbers, chemical reactions, animals, plants and so on. So basically, children can improve their imagination with almost every subject at school.

Bài mẫu 2

Question 1: What behaviour will be regarded as impolite?

Gợi ý:

  1. Trả lời trực tiếp (Answer): Thực tế có rất nhiều impolite behaviour, chẳng hạn như không lắng nghe, dùng ngôn ngữ không phù hợp.

  2. Lý do (Reason): Việc trở nên lịch sự là chú ý và quan tâm đến cảm xúc của người khác, và những hành động trên có thể làm tổn hại đến cảm xúc.

  3. Ví dụ (Example): Việc dùng ngôn ngữ xúc phạm với người khác trong cuộc tranh luận.

Answer: Well, there are a lot of impolite behaviours nowadays, things like not willing to listen or using inappropriate language. Being polite means that we need to pay attention to and care about others’ feelings, and those actions are actually the opposite. For example, many of us have seen impolite men throwing even insulting words to those they don’t have a good feeling with.

Question 2: How can people become more polite?

Gợi ý:

  1. Trả lời trực tiếp (Answer): thông qua việc học và chú ý

  2. Lý do (Reason): lịch là một thứ được học qua môi trường, không phải một thứ có sẵn trong mỗi người.

  3. Ví dụ (Example): có thể học qua người khác, qua internet.

  4. Ý khác (Alternative): tuy nhiên học phải đi đôi với hành. 

Answer: Through learning and paying attention. That’s the only way. Politeness is a product of our environment, not something encoded in our gene, so we can gain it if we learn it. We can learn to be polite from observing the people around, like our parents, or maybe from the internet. There are several websites that provide us with the information about being polite. But the most important thing is that we need to practice it. It’s no use learning if we don’t put it into use.

Bài mẫu 3

Question 1: What kinds of promises do people often make?

Gợi ý:

  1. Trả lời trực tiếp (Answer): Khó có thể biết được rõ ràng về các “loại” lời hứa

  2. Lý do (Reason): mọi người hứa về gần như tất cả mọi thứ.

  3. Ví dụ (Example): mọi người thường hứa tặng quà người thân, nhân viên hứa làm đúng deadline, …

It’s very hard to answer this question to the fullest because people make all kinds of promise that they can. For instance, some people promise their friends or family a present, a surprise; doctors promise to save a patient; employees promise to meet their deadlines; … We can make promises with basically everything, you know, so it’s very hard to define any particular “kinds” of promise here.

Question 2: Do you think it’s important for children to learn to keep their promise?

Gợi ý:

  1. Trả lời trực tiếp (Answer): 

  2. Lý do (Reason):

  3. Ví dụ (Example): 

Answer: Of course, it’s important. Whether one can fulfil their promise can determine their reliability and credibility in other people’s eyes. If you make a promise to someone and fail to do it, it’s likely that they’ll lose their trust in you. So if we want our children to grow up to be reliable people, we definitely have to teach them to keep promise.

Trên đây là một số bài speaking IELTS mẫu mà Anh ngữ ZIM chúng mình đưa ra để làm ví dụ tham khảo cho các bạn. IELTS Sppeaking là một kỹ năng cần vận dụng tư duy cao và rèn luyện lâu dài. Các bài thi nói IELTS mẫu chỉ hỗ trợ được một phần nào đó trong quá trình học của bạn, cần tránh lạm dụng chúng. Hãy học tập, rèn luyện không ngừng để có được kết quả tốt nhé!

Chia sẻ:

Bình luận

Bạn cần để có thể bình luận và đánh giá.
Đang tải bình luận...

Bài viết cùng chủ đề