Bài tập tìm lỗi sai trong câu tiếng Anh từ cơ bản đến nâng cao kèm đáp án

Tìm lỗi sai trong câu tiếng Anh là một dạng bài phổ biến đối với người học tiếng Anh, đặc biệt là ở cấp bậc THPT. Dạng bài tập này đòi hỏi người học phải có một vốn kiến thức bao quát về ngữ pháp tiếng Anh, cũng như có một độ rộng nhất định trong vốn từ vựng. Bài viết này sẽ chỉ ra các lỗi sai phổ biến trong dạng bài tập tìm lỗi sai trong câu tiếng Anh, đồng thời cung cấp bài tập giúp người học vận dụng hiệu quả trong quá trình học tập và ôn luyện.
Võ Ngọc Thu
12/03/2024
bai tap tim loi sai trong cau tieng anh tu co ban den nang cao kem dap an

Key Takeaways

Các lỗi sai thường gặp trong dạng bài này:

  • Lỗi sai về danh từ đếm được và không đếm được, danh từ số ít và số nhiều;

  • Lỗi sai về thì;

  • Lỗi sai về giới từ;

  • Lỗi sai về sự hòa hợp giữa chủ ngữ và động từ;

  • Lỗi sai về đại từ quan hệ.

Các lỗi sai thường gặp trong dạng bài tập tìm lỗi sai trong câu tiếng Anh

  • Lỗi sai về danh từ đếm được và không đếm được, danh từ số ít và danh từ số nhiều

Ví dụ: The report revealed confidential datas. —> Lỗi sai về danh từ không đến được: “datas“ sửa thành “data“

  • Lỗi sai về thì (tenses)

Ví dụ: She was cooking dinner when someone was knocking on the door. —> Lỗi sai về thì: “was knocking“ sửa thành “knocked“

  • Lỗi sai về giới từ

Ví dụ: We were astonished about his rudeness. —> Lỗi sai về giới từ: Tính từ “astonished“ đi kèm với giới từ “at/by“. Do đó, “about“ sửa thành “at/by“

  • Lỗi sai về sự hòa hợp giữa chủ ngữ và động từ

Ví dụ: Twenty kilometers are a long way to walk. —> Lỗi sai về hòa hợp danh từ và động từ: “twenty kilometers“ chỉ một khoảng cách nên theo sau bởi động từ từ số ít. Do đó, “are“ sửa thành “is“

  • Lỗi sai về đại từ quan hệ

Ví dụ: The man which is standing over there is John. —> Lỗi sai về đại từ quan hệ: “which“ sửa thành “who“

Bài tập tìm lỗi sai trong câu tiếng Anh

Bài tập tìm lỗi sai trong câu tiếng Anh cơ bản

1. The traffic in the city are overwhelming during peak hours.

A. traffic

B. are

C. during

D. hours

2. I really appreciate the advices the mentor gave me.

A. really

B. appreciate

C. advices

D. gave

3. We will walk in the park this time next Saturday.

A. walk

B. in

C. this

D. next

4. She was very tired because she was working all day.

A. was

B. very

C. tired

D. was

5. I apologized to my friend on forgetting her birthday.

A. apologized

B. to

C. on

D. forgetting

6. You will sleep when I leave for work tomorrow morning.

A. sleep

B. when

C. leave

D. for

7. I didn’t know who she was because we had never meet before.

A. didn’t know

B. was

C. had

D. meet

8. Our classroom is full of modern equipments

A. Our

B. is

C. of

D. equipments

9. Anyone that have ever tried to learn a new language knows it’s not easy.

A. have

B. tried

C. knows

D. not

10. The man which discovered the cure for the disease was awarded the Nobel Prize in Medicine.

A. which

B. for

C. was

D. in

11. I dream for becoming a successful entrepreneur.

A. for

B. becoming

C. a

D. entrepreneur

12. The city which I was born is known for its beautiful architecture.

A. which

B. is

C. for

D. its

13. Many people are afraid by public speaking, as it can be a daunting task.

A. are

B. by

C. as

D. a

14. Something about this situation don’t feel right.

A. about

B. this

C. don’t

D. right

15.They have made astounding progresses in the field of artificial intelligence. 

A. have

B. made

C. progresses

D. of

16. The photographer which work highlights climate change has a large following on social media.

A. The

B. which

C. has

D. on

17. They planned a picnic under moon to celebrate the arrival of spring.

A. picnic

B. moon

C. the

D. spring

18. She has always been interested in politic and plans to run for office one day.

A. in

B. politic

C. to

D. for

19. Students often struggle about complex mathematical problems, but consistent practice can lead to improvement.

A. about

B. problems

C. but

D. to

20. Physic is the fundamental science that forms the basis for most other scientific fields.

A. Physic

B. that

C. for

D. fields

21. One of the experiences that changed my life were studying abroad.

A. the

B. that

C. were

D. abroad

22. The report provides comprehensive and detailed informations.

A. The

B. provides

C. detailed

D. informations

23. The proposal, along with the budget estimate, need to be approved by the committee.

A. with

B. need

C. by

D. the

24. She worked here ever since she graduated from college.

A. worked

B. ever

C. graduated

D. from

25. We arrived late because of the heavy traffic in Friday morning.

A. arrived

B. of

C. the

D. in

26. Everybody have a story to tell if you take the time to listen.

A. have

B. a

C. story

D. to

27. She already left when I got there.

A. already left

B. when

C. got

D. there

28. The island, that the rare species was discovered, is now a protected area.

A. that

B. was

C. is

D. area

29. The city is full of beautiful buildings and interesting peoples.

A. is

B. of

C. buildings

D. peoples

30. The painting that being sold for millions is now displayed in a famous museum.

A. being

B. sold

C. now

D. in

31. Everyone should have the opportunity to pursue their dream.

A. have

B. to

C. their

D. dream

32.They agree with the fact that climate change is a serious issue.

A. with

B. that

C. is

D. a

33. The athlete whom broke the world record trained for years to achieve that feat.

A. whom

B. broke

C. trained

D. to

34.The teacher gave the students book to read over the summer.

A. gave

B. students

C. book

D. the

35. Economic is a social science that studies the production, distribution, and consumption of goods and services.

A. Economic

B. a

C. studies

D. goods

36. The chef who recipes are loved worldwide has a popular cooking show.

A. who

B. are

C. loved

D. has

37. The success of our next project will depend at our dedication and hard work.

A. of

B. will

C. at

D. work

38. The book, writing by a Nobel laureate, has been translated into several languages.

A. writing

B. by

C. has

D. into

39. They have lived in that house for 1995.

A. have

B. in

C. that

D. for

40. I apologize you for the misunderstanding.

A. apologize

B. you

C. for

D. misunderstanding

41. We watched an incredibly thought-provoking movie directing by an Oscar-winning director.

A. watched

B. incredibly

C. directing

D. an

42. The zoo is home to much different species of animals.

A. is

B. much

C. species

D. animals

43. You have grown since the last time I see you.

A. have

B. since

C. last

D. see

44. The chef, accompanied by his sous chefs, were preparing the banquet.

A. by

B. his

C. chefs

D. were

45. I agreed to take part with the community clean-up event.

A. agreed

B. to

C. with

D. event

46. The research results, together with the data, was published in the journal.

A. results

B. with

C. was

D. in

47. The market sells a variety of good from local vendors.

A. sells

B. variety

C. good

D. vendors

48. They accused me for lying without any proof.

A. They

B. me

C. for

D. any

49. It’s one of the most challenging task I’ve ever faced.

A. one

B. most

C. task

D. faced

50. The reason of her happiness was the surprise gift.

A. of

B. happiness

C. was

D. surprise

Bài tập tìm lỗi sai trong câu tiếng Anh nâng cao

image-alt

1. We suggest that he does exercise regularly to boost metabolism

A. suggest

B. does

C. regularly

D. metabolism

2. I’m ready to do anything but to neglect my responsibilities towards my family.

A. to do

B. to neglect

C. my responsibilities

D. towards

3. The book, that is lying on the table, was written by a Nobel laureate.

A. that

B. on

C. was

D. by

4. The meeting would have been finished earlier if there had not been for the disruptions. 

A. would have been

B. finished

C. if

D. had not been for

5. She pretended not remembering the incident, avoiding an uncomfortable conversation.

A. not remembering

B. incident

C. avoiding

D. uncomfortable

6. The teacher said that the earth moved around the sun

A. said

B. the earth

C. moved

D. the sun

7. Had she been known about the traffic, she would have taken the train.

A. been

B. about

C. traffic

D. would have taken

8. The research revealed not only new insights into the disease, but also paved the way for potential treatments.

A. not only

B. into

c. but also

D. for

9. She handled the crisis with grace and efficiency as usually, earning the admiration of her team.

A. with

B. as usually

c. earning

D. of

10. Yesterday I saw a boy and his dog which were running in the yard

A. saw

B. and

C. which

D. in the yard

11. She would sooner not to participate in the competition than perform without adequate practice.

A. to participate

B. than

C. perform

D. practice

12. The company has invested considerate amounts of capital into developing sustainable technologies.

A. has invested

B. considerate amounts

C. into

D. sustainable technologies

13. The decline in wildlife population is part a result of habitat loss and climate change.

A. decline in

B. is part

C. habitat loss

D. climate change

14. It was Albert Einstein whom proposed the theory of relativity, revolutionizing the field of physics.

A. whom

B. of

C. revolutionizing

D. physics

15. Alike a successful entrepreneur, he identifies opportunities where others see challenges.

A. Alike

B. entrepreneur

C. identifies

D. others

16. The more tired the students were, the more hard it was to absorb the information in the lecture.

A. The more tired

B. were

C. the more hard

D. in

17. She is the nicest woman whom I have ever known. 

A. the

B. nicest

C. whom

D. ever

18. The role of film directions extends beyond just overseeing the shooting; they are instrumental in post-production processes as well.

A. film directions

B. overseeing

C. instrumental in

D. as well

19. The war has deprived countless children from their childhood, forcing them into unimaginable circumstances.

A. countless

B. from

C. forcing

D. into

20. The space in the community center will be used to holding art classes for local residents.

A. The space

B. community center

C. used to holding

D. local residents

21. The professor requested that all assignments are submitted before the weekend.

A. requested

B. all

C. are

D. the

22. She regretted not to have accepted the job offer from the company that aligned more with her values.

A. regretted

B. to have

C. from

D. with

23. Anybody who aspires to be a leader must first learn to be a follower.

A. who

B. aspires

C. first

D. to

24. The teacher’s complementary remarks about the student’s progress served as a motivation for him to work even harder.

A. complementary remarks

B. served as

C. a motivation for

D. to work

25. Public health campaigns often focus on reducing the take-in of processed foods and sugars to combat obesity.

A. health campaigns

B. focus on

C. take-in of

D. combat obesity

Đáp án

image-alt

Đáp án bài tập tìm lỗi sai trong câu tiếng Anh cơ bản

  1. B

  1. C

  1. A

  1. D

  1. C

  1. A

  1. D

  1. D

  1. A

  1. A

  1. A

  1. A

  1. B

  1. C

  1. C

  1. B

  1. B

  1. B

  1. A

  1. A

  1. C

  1. D

  1. B

  1. A

  1. D

  1. A

  1. A

  1. A

  1. D

  1. A

  1. D

  1. A

  1. A

  1. C

  1. A

  1. A

  1. C

  1. A

  1. D

  1. B

  1. C

  1. B

  1. D

  1. D

  1. C

  1. C

  1. C

  1. C

  1. C

  1. A

Đáp án bài tập tìm lỗi sai trong câu tiếng Anh nâng cao

  1. B

  1. B

  1. A

  1. D

  1. A

  1. C

  1. A

  1. A

  1. B

  1. C

  1. A

  1. B

  1. B

  1. A

  1. A

  1. C

  1. C

  1. A

  1. B

  1. C

  1. C

  1. B

  1. A

  1. A

  1. C

Giải thích

  1. Cấu trúc: suggest that + S + V (bare infinitive). Do đó, động từ “does” phải sửa thành động từ nguyên mẫu “do”.

  2. Động từ sau “but” phải ở dạng nguyên thể, mang ý nghĩa “ngoại trừ”. Do đó, giới từ “to” phải được lược bỏ.

  3. Đại từ quan hệ “that” không được dùng sau dấu phẩy. Do đó, “that” phải sửa thành “which”.

  4. Cấu trúc: if there were not / had not been + N/V-ing. Do đó, giới từ “for” phải được lược bỏ.

  5. Cấu trúc: pretend (not) to do something. Do đó, “not remembering” phải sửa thành “not to remember”.

  6. Trái đất di chuyển quanh mặt trời là sự thật hiển nhiên, nên động từ trong câu gián tiếp không thay đổi về thì. Do đó, “moved” phải sửa thành “moves”.

  7. “Know” là là hành động chủ động của chủ ngữ, nên không chia ở thể bị động. Do đó, “been” phải được lược bỏ.

  8. Lỗi sai về vị trí của liên từ not only …, but also …. Trong câu này, sau “not only … but also” nối hai động từ “revealed“ và “paved“. Do đó, “not only” phải được chuyển vị trí về trước động từ “revealed”.

  9. Lỗi sai về thành ngữ “as usual“ (như thường lệ). Do đó, “usually“ phải sửa thành “usual“.

  10. Đại từ quan hệ “which” không thể theo sau một danh từ hỗn hợp cả người và con vật. Do đó, phải sửa “which” thành “that”.

  11. Cấu trúc: would sooner (not) + V (bare infinitive). Do đó, “to participate“ phải sửa thành “participate“.

  12. Lỗi sai về dùng từ. Lẽ ra phải dùng “considerable” (đáng kể) thay vì “considerate” (tận tình). Do đó, “considerate amounts” phải sửa thành “considerable amounts”.

  13. Sau động từ “was” và cụm danh từ “a result of …” cần một trạng từ. Do đó, “part” phải sửa thành “partly”.

  14. Cấu trúc câu chẻ: It was … that/who … Do đó, “whom” phải sửa thành “that”.

  15. Lỗi sai về dùng từ. Lẽ ra phải dùng “Like” (giống như) thay vì “Alike” (giống nhau). Do đó, “Alike” phải sửa thành “Like”.

  16. Cấu trúc: The + comparative (ngày càng …). Với tính từ ngắn, adjective + “er”. Do đó, “the more hard” phải sửa thành “the harder”.

  17. Đại từ quan hệ trong hình thức so sánh nhất phải sử dụng “that”. Do đó, “whom” phải sửa thành “that”.

  18. Lỗi sai về dùng từ. Lẽ ra phải dùng “directors” (đạo diễn) thay vì “directions” (phương hướng). Do đó, “film directions” phải sửa thành “film directors”

  19. Cấu trúc: deprive someone / something + of + something. Do đó, “from” phải sửa thành “of”.

  20. Cấu trúc: be used to do something (được dùng để làm gì). Do đó, “used to holding” phải sửa thành “used to hold”.

  21. Cấu trúc: request that + S + V (bare infinitive). Do đó, động từ “are” phải sửa thành động từ nguyên mẫu “be”.

  22. Cấu trúc: regret (not) + V-ing. Do đó, “to have” phải sửa thành “having”.

  23. Đại từ quan hệ theo sau một đại từ bất định “anybody“ phải sử dụng “that”. Do đó, “who” phải sửa thành “that”.

  24. Lỗi sai về dùng từ. Lẽ ra phải dùng “complimentary” (khen ngợi) thay vì “complementary” (bổ sung). Do đó, “complementary remarks” phải sửa thành “complimentary remarks”.

  25. Lỗi sai về dùng từ. Lẽ ra phải dùng “intake” (sự nạp vào) thay vì “take-in” (sự lừa dối). Do đó, “take-in of” phải sửa thành “intake of”.

Tổng kết

Bài viết trên đây đã giới thiệu các lỗi sai thường xuất hiện trong dạng bài tập tìm lỗi sai trong câu tiếng Anh, đồng thời cung cấp bài tập giúp người học vận dụng kiến thức đã học. Mong rằng nội dung trên đây có thể giúp ích cho người học trong quá trình học tập và ôn luyện.

Trong quá trình học tập và rèn luyện, người học có thể truy cập ZIM Helper, nền tảng hỗ trợ thắc mắc, chữa bài tập bởi đội ngũ Giảng viên chuyên môn có nhiều kinh nghiệm tại ZIM.

Bạn muốn trở nên tự tin giao tiếp với bạn bè quốc tế hay nâng cao khả năng giao tiếp trong công việc và thăng tiến trong sự nghiệp. Hãy bắt đầu hành trình chinh phục mục tiêu với khóa học tiếng Anh giao tiếp hôm nay!

Trần Ngọc Minh Luân

Đã kiểm duyệt nội dung

Tôi là Trần Ngọc Minh Luân hiện đang dạy học tại trung tâm anh ngữ ZIM. Tôi đã đạt chứng chỉ IELTS ở lần gần nhất là 7.5 overall, trong đó điểm Speaking của tôi đã đạt 8.0. Bên cạnh đó, tôi có gần 4 năm giảng dạy tiếng Anh nói chung, và hơn 1.5 năm dạy IELTS nói riêng. Ngoài việc giảng dạy, tôi còn tham gia đội R&D tại trung tâm. Công việc của tôi là đảm bảo chất lượng các bài viết học thuật được đăng tải lên website cùng với việc tổ chức và tham gia các dự án, hoạt động gnhieen cứu và phát triển sản phẩm như sách v.v.... Ngoài ra, tôi cũng điều phối một đội thực tập sinh thực hiện các dự án khác nhau cho trung tâm. Tôi luôn tin rằng để thành công trong việc học, người học nên có kỹ năng tự học tốt.

Bạn muốn học thêm về nội dung này?

Đặt lịch học 1-1 với Giảng viên tại ZIM để được học sâu hơn về nội dung của bài viết bạn đang đọc. Thời gian linh hoạt và học phí theo buổi

Đánh giá

(0)

Gửi đánh giá

0

Bình luận - Hỏi đáp

Bạn cần để có thể bình luận và đánh giá.
Đang tải bình luận...
Tư vấn nhanh
Chat tư vấn
Chat Messenger
1900 2833