Tổng hợp các dạng bài tập câu tường thuật thường gặp

Trong bài viết dưới đây, tác giả sẽ tổng hợp các dạng bài tập câu tường thuật thường gặp kèm đáp án chi tiết cho từng câu
Lê Minh Khôi
27/06/2023
tong hop cac dang bai tap cau tuong thuat thuong gap

Câu tường thuật (hay reported speech), theo từ điển Cambridge, là cách diễn đạt lại lời nói của một người khác gián tiếp hoặc trực tiếp. Câu tường thuật được sử dụng phổ biến trong hội thoại hàng ngày cũng như trong các bài tập câu tường thuật trong bài thi như tiếng Anh THPT Quốc gia.

Để có thể sử dụng được thành thạo câu tường thuật bạn học cần ghi nhớ và vận dụng thành thục những quy tắc như lùi thì, thay tân ngữ,... Vì vậy, trong bài viết dưới đây tác giả đã sưu tầm các dạng bài tập câu tường thuật hay gặp kèm với đáp án chi tiết cho từng bài.

Bài tập câu tường thuật

Bài tập câu tường thuật: Chuyển từ câu trực tiếp sang câu gián tiếp

image-alt

  1. “Can you help me with this assignment?” she asked.

    → She asked____________________.

  2. “Did you see the movie last night?” he asked me.

    → He asked me____________________.

  3. “Could you lend me your pen?” he asked his friend.

    → He asked his friend____________________.

  4. “Will you come to the party tomorrow?” she asked her sister.

    → She asked her sister____________________.

  5. “Where did you put the keys?” he asked.

    → He asked____________________.

  6. “Are you feeling better now?” the doctor asked the patient.

    → The doctor asked the patient____________________.

  7. “Did you finish your homework?” the teacher asked the students.

    → The teacher asked the students____________________.

  8. “Would you like some coffee?” he asked me.

    → He asked me____________________.

  9. “Who won the game?” they asked.

    → They wanted to know____________________.

  10. “Are you ready to start?” the coach asked the team.

    → The coach asked the team____________________.

  11. “Where are you going?” she asked her brother.

    → She asked her brother____________________.

  12. “Did you buy the tickets?” he asked his friend.

    → He asked his friend____________________.

  13. “Can I borrow your car for the weekend?” she asked her neighbor.

    → She asked her neighbor____________________.

  14. “Will you pass me the salt, please?” he asked her.

    → He asked her____________________.

  15. “Could you please turn down the volume?” he asked his roommate.

    → He asked his roommate____________________.

  16. “Have you seen my phone?” she asked him.

    → She asked him____________________.

  17. “Can you recommend a good restaurant?” he asked his colleague.

    → He asked his colleague____________________.

  18. “Did you remember to lock the door?” she asked her husband.

    → She asked her husband____________________.

  19. “Would you mind closing the curtains?” she asked her sister.

    → She asked her sister____________________.

  20. “Are you enjoying the party?” he asked his friend.

    → He asked his friend____________________.

  21. “Have you ever been to Paris?” she asked her aunt.

    → She asked her aunt____________________.

  22. “Can you please stop making so much noise?” she asked her children.

    → She asked her children____________________.

  23. “Will you be attending the conference next week?” he asked his boss.

    → He asked his boss____________________.

  24. “Have you finished reading the book?” he asked his sister.

    → He asked his sister____________________.

  25. “Can I have a glass of water?” she asked the waiter.

    → She asked the waiter____________________.

Bài tập câu tường thuật: Viết lại câu

  1. “Could you please close the window?” she asked.

  2. “How long have you been studying French?” he inquired.

  3. “Would you mind passing me the salt, please?” she asked.

  4. “Are you going to attend the conference?” he asked.

  5. “Have you finished reading the book?” she inquired.

  6. “Don't forget to feed the cat,” she warned.

  7. “What are they discussing?” he wondered.

  8. “Do you enjoy playing musical instruments?” he asked.

  9. “Which color do you prefer, blue or green?” she asked.

  10. “May I borrow your pen?” he asked.

  11. “Where is the best place to go hiking?” she asked.

  12. “Did Sarah send you the invitation?” he inquired.

  13. “Did you buy the tickets for the concert?” she asked me.

  14. “Who left the door open?” he asked.

  15. “Can you help me with this math problem?” she asked.

  16. “When is your birthday?” he inquired.

  17. “Could you please lend me your car?” she requested.

  18. “Did you see the news about the election?” he asked.

  19. “Are you coming to the party tonight?” she inquired.

  20. “Don't touch that hot pan!” she warned.

Bài tập câu tường thuật: Trắc nghiệm

image-alt

1. My teacher said, “Please submit your assignments by tomorrow.”

A. My teacher demanded us to submit our assignments by tomorrow.

B. My teacher asked us to submit our assignments by tomorrow.

C. My teacher requested us to submit our assignments by tomorrow.

D. My teacher ordered us to submit our assignments by tomorrow.

2. “Why didn't you attend the meeting?” the manager asked.

A. The manager questioned why didn't I attend the meeting.

B. The manager asked why I hadn't attended the meeting.

C. The manager asked why I didn't attend the meeting.

D. The manager asked why didn't I attend the meeting.

3. She said, “I will help you with your homework.”

A. She said she will help me with my homework.

B. She promised to help me with my homework.

C. She informed me that she helped me with my homework.

D. She told me to help her with my homework.

4. “Could you please pass me the salt?” Sarah asked.

A. Sarah asked if I can pass her the salt.

B. Sarah asked if I could pass her the salt.

C. Sarah requested if I could pass her the salt.

D. Sarah told me to pass her the salt.

5. “Please let me borrow your pen,” he said to his friend.

A. He asked his friend if he will let him borrow his pen.

B. He requested his friend to let him borrow his pen.

C. He told his friend to let him borrow his pen.

D. He asked his friend if he could lend him some money.

6. “Can you lend me some money?” Mark asked his sister.

A. Mark asked his sister if she can lend him some money.

B. Mark asked his sister if she could lend him some money.

C. Mark requested his sister if she could lend him some money.

D. Mark asked his sister if she will lend him some money.

7. “Are you going to the party tonight?” Lisa asked her friend.

A. Lisa asked her friend if she is going to the party tonight.

B. Lisa asked her friend if she had gone to the party tonight.

C. Lisa asked her friend if she was going to the party tonight.

D. Lisa asked her friend if she will go to the party tonight.

8. “Have you seen my keys anywhere?” Tom asked his sister.

A. Tom asked his sister if she has seen his keys anywhere.

B. Tom asked his sister if she had seen his keys anywhere.

C. Tom asked his sister if she sees his keys anywhere.

D. Tom asked his sister if she had seen her keys anywhere.

9. The professor said, “You must submit your research proposal by the end of the week.”

A. The professor demanded me to submit my research proposal by the end of the week.

B. The professor instructed me to submit my research proposal by the end of the week.

C. The professor requested me to submit my research proposal by the end of the week.

D. The professor reminded me to submit my research proposal by the end of the week.

10. The student asked, “Will there be a field trip next week?”

A. The student asked if there would be a field trip the following week.

B. The student asked if there will be a field trip next week.

C. The student wondered if there was a field trip next week.

D. The student requested if there was a field trip next week.

11. “This cake tastes delicious,” she remarked.

A. She remarked that this cake tasted delicious.

B. She remarked that this cake tastes delicious.

C. She remarked that this cake had tasted delicious.

D. She remarked that this cake has tasted delicious.

12. “I really enjoyed the concert last night,” he said.

A. He said that he really enjoyed the concert last night.

B. He said that he had really enjoyed the concert last night.

C. He said that he enjoys the concert last night.

D. He said that he had enjoyed the concert last night.

13. “I have to leave early,” she informed her colleagues.

A. She informed her colleagues that she has to leave early.

B. She informed her colleagues that she had to leave early.

C. She informed her colleagues if she has to leave early.

D. She informed her colleagues if she had to leave early.

14. “Did you finish the project on time?” the teacher asked.

A. The teacher inquired if I finished the project on time.

B. The teacher asked if I finished the project on time.

C. The teacher wondered if I finished the project on time.

D. The teacher questioned if I had finished the project on time.

15. “Can you help me with this problem?” she asked her friend.

A. She requested her friend to help her with the problem.

B. She asked her friend if she can help her with the problem.

C. She told her friend to help her with the problem.

D. She asked her friend if she could help her with the problem.

16. “Where did you buy that book?” he asked.

A. He asked where did I buy that book.

B. He asked where I had bought that book.

C. He inquired where I bought that book.

D. He asked where had I bought that book.

17. “Did you receive my email?” she asked her colleague.

A. She asked her colleague if she received her email.

B. She inquired if her colleague had received her email.

C. She questioned if her colleague received her email.

D. She asked her colleague if she had received her email.

18. “Did you enjoy the movie?” she asked her sister.

A. She asked her sister if she enjoyed the movie.

B. She inquired if her sister had enjoyed the movie.

C. She questioned if her sister enjoyed the movie.

D. She asked her sister if she had enjoyed the movie.

19. “Please don't be late for the meeting,” the manager said.

A. The manager told not to be late for the meeting.

B. The manager requested not to be late for the meeting.

C. The manager asked to not be late for the meeting.

D. The manager warned not to be late for the meeting.

20. “Are you planning to visit your grandparents this weekend?” he asked.

A. He asked if I was planning to visit my grandparents that weekend.

B. He inquired if I planned to visit my grandparents that weekend.

C. He questioned if I am planning to visit my grandparents this weekend.

D. He asked if I had planned to visit my grandparents that weekend.

Đáp án bài tập câu tường thuật

Chuyển từ câu trực tiếp sang câu gián tiếp

  1. She asked if I could help her with that assignment.

  2. He asked me if I had seen the movie the previous night.

  3. He asked his friend if he could lend him his pen.

  4. She asked her sister if she would come to the party the next day.

  5. He asked where they had put the keys.

  6. She asked him if he could pick up some groceries on his way home.

  7. The doctor asked the patient if they were feeling better.

  8. He asked me if I would like some coffee.

  9. They wanted to know who had won the game.

  10. The coach asked the team if they were ready to start.

  11. She asked her brother where he was going.

  12. He asked his friend if he had bought the tickets.

  13. She asked her neighbor if she could borrow their car for the weekend.

  14. He asked her if she would pass him the salt, please.

  15. He asked his roommate if they could please turn down the volume.

  16. She asked him if he had seen her phone.

  17. He asked his colleague if they could recommend a good restaurant.

  18. She asked her husband if he had remembered to lock the door.

  19. She asked her sister if she would mind closing the curtains.

  20. He asked his friend if he was enjoying the party.

  21. She asked her aunt if she had ever been to Paris.

  22. She asked her children if they could please stop making so much noise.

  23. He asked his boss if he would be attending the conference the following week.

  24. He asked his sister if she had finished reading the book.

  25. She asked the waiter if she could have a glass of water.

Viết lại câu 

  1. She asked him to close the window.

  2. He inquired how long he had been studying French.

  3. She asked if he would mind passing her the salt, please.

  4. He asked if she was going to attend the conference.

  5. She inquired if he had finished reading the book.

  6. She warned me not to forget to feed the cat.

  7. He wondered what they were discussing.

  8. He asked if she enjoyed playing musical instruments.

  9. She asked him which color he preferred, blue or green.

  10. He asked her if he could borrow her pen.

  11. She asked him where the best place to go hiking was.

  12. He inquired if Sarah had sent her the invitation.

  13. She asked me if I had bought the tickets for the concert.

  14. He asked who had left the door open.

  15. She asked if I could help her with that math problem.

  16. He inquired when my birthday was.

  17. She requested me to lend her my car.

  18. He asked if I had seen the news about the election.

  19. She inquired if I was coming to the party that night.

  20. She warned me not to touch that hot pan.

Trắc nghiệm

1. B

2. C

3. A

4. B

5. B

6. B

7. C

8. B

9. B

10. A

11. A

12. A

13. B

14. B

15. D

16. C

17. D

18. A

19. B

20. A

Tổng kết

Trong bài viết trên đây, tác giả đã đưa ra một số dạng bài tập câu tường thuật thường gặp cũng như đáp án chi tiết để giúp bạn đọc ôn tập phần kiến thức này. Các bài tập trên đây bao gồm chuyển từ câu trực tiếp sang gián tiếp, viết lại câu, trắc nghiệm,... Bằng cách liên tục luyện tập và trau dồi bạn học có thể củng cố thêm cũng như tạo phản xạ tốt đối với phần kiến thức câu tường thuật.

Hy vọng rằng bài viết này đã giúp bạn đọc hiểu rõ hơn về reported speech và có thể tự tin vận dụng trong giao tiếp hay bài thi.


Nguồn tham khảo:

"Reported Speech." Cambridge Dictionary | English Dictionary, Translations & Thesaurus, dictionary.cambridge.org/grammar/british-grammar/reported-speech_2.

Tham khảo thêm khóa học tiếng Anh giao tiếp tại ZIM, giúp học viên cải thiện các kỹ năng giao tiếp và tăng phản xạ trong tình huống thực tế.

Bạn muốn học thêm về nội dung này?

Đặt lịch học 1-1 với Giảng viên tại ZIM để được học sâu hơn về nội dung của bài viết bạn đang đọc. Thời gian linh hoạt và học phí theo buổi

Đánh giá

5.0 / 5 (2 đánh giá)

Gửi đánh giá

0

Bình luận - Hỏi đáp

Bạn cần để có thể bình luận và đánh giá.
Đang tải bình luận...
Tư vấn nhanh
Chat tư vấn
Chat Messenger
1900 2833
Đang tải dữ liệu