Tổng hợp câu trả lời mẫu IELTS Speaking Part 1 – Phần 2

Bài viết tổng hợp câu trả lời mẫu cho 10 chủ đề tiếp theo xuất hiện trong đề thi IELTS Speaking Part 1 năm 2019.
Published on
author
ZIM Academy

Tác giả

tong-hop-cau-tra-loi-mau-ielts-speaking-part-1-phan-2

Tiếp nối series “Tổng hợp câu trả lời mẫu IELTS Speaking Part 1”, bài viết dưới đây sẽ chia sẻ thêm 10 chủ đề xuất hiện trong đề thi thật IELTS Speaking Part 1.

Topic 11: Sleep

ZIM Education · ZIM | IELTS Speaking Part 1 – Sleep

Question 1: How many hours do you sleep every day?

Answer: I have to admit that I haven’t been sleeping much recently, just about 5 hours a day. I’m currently working and studying at the same time, so I have to deal with tons of schoolwork as well as the overwhelming workload at my workplace. And, as a result, this does not allow me to have much time to sleep in a day.

Question 2: Do you like to take a nap every day?

Answer: Absolutely. I think napping is a great way to recharge my batteries and refresh my mind. For me, taking a nap after lunch is like hitting the restart button in my brain.

Question 3: Do old people sleep a lot? Why?

Answer: I don’t think so. Most of the elderly I know suffer from insomnia, which is a sleep disorder that people can get when they reach old age. Therefore, they can hardly sleep at all.  

Từ vựng

  • The overwhelming workload: khối lượng công việc khổng lồ

  • Hit the restart button: nhấn nút khởi động lại

  • Insomnia (n): bệnh mất ngủ  

Mở rộng

Các chủ đề tương tự: Dream

Đây là 2 topic đều liên quan đến giấc ngủ nên có 2 cách trả lời chung. Tôi ngủ say, sâu và không hay mơ hoặc tôi thường ngủ không yên và hay nhớ được các giấc mơ. Đây là 2 cách diễn đạt ý:

  • I often sleep very deeply.

  • I often have uneasy sleep and I usually remember my dreams when I wake up.

Ví dụ:

  • How many hours do you sleep every day?

8 hours. Giải thích: I often sleep very deeply.

  • Do you often remember your dreams?

Yes. Giải thích: I often have uneasy sleep and I usually remember my dreams when I wake up.  

Topic 12: Names

ZIM Education · ZIM | IELTS Speaking Part 1 – Names

Question 1: Who gave you your name?

Answer: When it came to choosing my name, it was my dad who had the final word. Actually, most of my family members including my mom and my grandparents agreed with the name as well.

Question 2: Does your name have any particular (or, special) meaning?

Answer: Yeah, it does. My name means being dutiful towards parents. I think this name is very popular in my country because there were always at least two people with the same name as me in every class that I went to.

Question 3: Do you have any special traditions about naming children?

Answer: I think in Vietnam, meanings of names are very important and are believed to determine a child’s destiny. Therefore, most Vietnamese people will give a nice sounding and meaningful name, reflecting the hope of a bright future for their child.  

Từ vựng

  • Have the final word: đưa ra quyết định

  • Dutiful (a): hiếu thảo

  • Determine one’s destiny: quyết định số mệnh của ai đó  

Mở rộng

Các chủ đề tương tự: Future plan

Cái tên và những kế hoạch trong tương lai là những thứ mà nhiều khi bố mẹ mới là người quyết định. Do đó, bố mẹ tôi là người có tiếng nói cuối cùng là một cách diễn đạt chung cho các chủ đề này.

  • My mom is the one who calls the final shot.

Ví dụ: 

  • What do you want to do after your study?

I will listen to my parents. Giải thích: they call the final shot.

Topic 13: Hometown

ZIM Education · ZIM | IELTS Speaking Part 1 – Hometown

Question 1: Where is your hometown?

Answer: My hometown is HCM City which is the largest financial and commercial center in Vietnam. I have been living here for more than 20 years now.

Question 2: What’s the most interesting part of your hometown?

Answer: Well, hundreds of things come to mind because I’m in love with everything here. But if I have to pick one, the food I guess. Living in a melting pot like HCM City means you have the opportunity to be exposed to different culinary cultures from around the world.

Question 3: Would you say it is a good place to live? Why?

Answer: It depends. If you enjoy a fast-paced lifestyle, HCM city is the perfect choice for you. But if all the noises and pollution annoy you, living here will be torture.  

Question 4: What changes would you like to make to your hometown?

Answer: As I mentioned, HCM city is notorious for its constant noises and heavily polluted air. So if I had a chance, I would build more open green spaces in central areas so that residents would have places to relax.  

Xem thêm: Học từ vựng theo chủ đề từ bài mẫu IELTS Speaking Part 2 – Places, Phần 5 Describe a city you have visited

Từ vựng

  • Financial and commercial center: trung tâm tài chính và thương mại

  • Fall in love with sth: yêu cái gì đó

  • Melting pot: một nơi mà có nhiều chủng tộc, nền văn hoá khác nhau

  • Get exposed to: tiếp xúc với

  • Culinary culture: nền văn hoá ẩm thực

  • Fast-paced lifestyle: lối sống nhanh, hối hả

  • Be notorious for: có tiếng xấu về điều gì

  • Open green space: không gian xanh, khu vực trồng nhiều cây (công viên, etc)  

Topic 14: Crowded places  

ZIM Education · ZIM | IELTS Speaking Part 1 – Crowded Places

Question 1: What places do you think are often crowded?

Answer: Well, anywhere, from a hospital to even a post office can be extremely busy at any time during the day. This could be because HCM city attracts thousands of people from many parts of the country, and that’s why it is the most densely populated city in Vietnam.

Question 2: When was the last time you were in a crowded place?

Answer: It was only yesterday. My mom needed a new kettle so she had me visit the local department store to get it. I thought it would be busy, but what I saw there was unexpected. There were an awful lot of people shopping there.

Question 3: How do you feel when you are in crowded places?

Answer: Being in such busy places always makes me anxious as I can’t stand a lot of noises. My mind starts to race and the first thing that I think about is how to get out of there as soon as possible.  

Từ vựng

  • Have somebody do something: nhờ ai đó làm việc gì

  • Stand + N: chịu đựng cái gì đó

  • As soon as possible: càng nhanh càng tốt

  • An awful lot of: nhiều 1 cách khủng khiếp (a lot of + awful)  

Mở rộng

Các chủ đề tương tự: Concert, Festival, Hometown

Cả 3 đều là những địa điểm đông đúc. Do đó, phát triển idea bằng cách nói mình thích/ghét không khí náo nhiệt và ồn ào của những nơi đông đúc.

  • I love the exciting atmosphere of crowded places.

  • I don’t enjoy the noisy atmosphere of crowded places.

Ví dụ:

  • Do you like going to festivals?

Yes. Giải thích: love the exciting atmosphere of people dancing and having fun.

  • Do you like going to concerts?

No. Giải thích: hate the noisy atmosphere of people yelling and singing.

  • What do you like/dislike about your hometown?

I don’t like the fact that HCM is a crowded place. Giải thích: it has a very noisy atmosphere.  

Topic 15: Work

Question 1: Where are you working now?

Answer: My current job is the manager of the customer service department in a logistics company in HCM city. I have been doing this job for more than 2 years now.

Question 2: Why did you choose that job?

Answer: I was majoring in International Business Management when I was in university. After graduation, I sent my CV and cover letter out to a number of organizations. Luckily, I got hired by KMTC, one of the leading firms in this industry.

Question 3: Do you have a lot of friends where you are working?

Answer: Yes I do. I kinda get along well with everyone in my workplace. I was impressed by their enthusiasm and professionalism right from the start. After that, I realized that they are all very understanding of me and willingly give me a hand when I am in need.

Question 4: Is there anything you would like to change in your workplace?

Answer: Well let me see. I think I love my company so much that I am satisfied with nearly everything about it. Maybe it would be great if there were more plants inside the office for more green space as well as decoration, like indoor pot plants put near the window or on our desks, you know.

Xem thêm: Giải đề và bài mẫu IELTS Writing cho chủ đề Work ngày thi 11/07/2020

Từ vựng

  • Right from the start: ngay từ đầu

  • Willingly: sẵn lòng

  • Indoor pot plants: chậu cây trong nhà  

Mở rộng

Các chủ đề tương tự: Plan

Cách phát triển idea chung cho 2 chủ đề Plan và Work là nói về việc bạn là một người thích/không thích lên kế hoạch rồi ví dụ vào công việc hiện tại của bạn.

  • I plan everything in my life in advance, from study to work.

  • I like to go with the flow and do not prepare anything for the future.

Ví dụ:

  • Why did you choose that job?

I planned everything in advance. Giải thích: I chose the job when I was still in university.

  • Are you good at making plans?

No. I like to go with the flow. Giải thích: can’t even decide what I want to do tonight.  

Topic 16: Study

Question 1: Where are you studying now?

Answer: I am currently studying at the University of Finance and Marketing and majoring in International Business administration. I am a sophomore.

Question 2: Why did you choose that school?

Answer: I didn’t actually choose it. You know, this school was actually one of the highly recommended universities that my parents believed would suit me most. That’s why they told me to apply for it and I did.

Question 3: What is your favorite subject at school?

Answer: I love attending soft skill classes which are compulsory subjects in the curriculum. These skills, like public speaking or time management, are very fun and useful subjects and I really love their practicality.

Question 4: Is there anything you would like to improve in your school?

Answer: Despite its modern facilities and beautifully designed buildings, my school really needs to provide more green space for students on campus. You know, more trees will provide more shade and cool air for us to study more efficiently.  

Xem thêm: Học từ vựng theo chủ đề từ bài mẫu IELTS Speaking Part 2 – Places, Phần 3 Describe a place where you like to work or study

Từ vựng

  • Curriculum: chương trình học

  • Suit: phù hợp với

  • Practicality: tính thực tế  

Mở rộng

Các chủ đề tương tự: Work, public facilities

Khi được hỏi về bạn có muốn thay đổi gì về trường, nơi làm việc, cơ sở hạ tầng công cộng, 1 idea để phát triển chung là tất cả những nơi này cần thêm nhiều không gian xanh hơn. Một vài cách phát triển:

  • need(s) a lot more green spaces.

  • need(s) to plant more trees.

Ví dụ:

  • Is there anything you want to improve in your school?

Yes. Giải thích: more green spaces.

  • Is there anything you would like to change in your workplace?

Yes. Giải thích: plant more trees.  

Topic 17: Shoes

Question 1: How often do you buy shoes?

Answer: I am not a big fan of shoes so I only buy them when they are worn out. It’s been around 1 year ever since the last time I bought a pair of shoes.

Question 2: Have you ever bought shoes online?

Answer: No I haven’t ever done that simply because I have a very negative view of online shopping. I hate receiving a product that isn’t as good as advertised. I prefer going to the store to check the quality before making a purchase.

Question 3: Do you prefer comfortable shoes or good-looking shoes?

Answer: I prefer shoes that are more comfy and convenient. Because I have to go out frequently to see customers and friends, I need comfortable shoes that are soft and light in order not to have sore feet after a long day.  

Từ vựng

  • Be worn out: bị mòn, bị cũ, bị phai

  • Have a very negative view of: có cái nhìn rất tiêu cực về

  • Make a purchase: mua hàng

  • Comfy: thoải mái  

Mở rộng

Các chủ đề tương tự: Book

Book và shoes là 2 thứ có thể mua online hoặc offline, cách phát triển idea chung là nói về việc bạn thích mua online hơn hay offline hơn.

  • I like order things online and have my……… delivered straight to my door (thích online hơn)

  • I have to check the……….. I want to buy in person before buying it. (thích offline hơn)

Ví dụ:

  • Have you ever bought shoes online?

No. Giải thích: have to check quality in person.

  • Do you have many books at home?

Yes. Giải thích: often buy books online.  

Topic 18: Sky

Question 1: Do you like to look at the sky at night?

Answer: Well just occasionally. I mean the sky is beautiful as long as it isn’t rainy or too sunny. Yet, we are told not to gaze directly at the sun as it may cause harm to our eyesight.

Question 2: Do you prefer the sky in the morning or the sky at night?

Answer: At night, definitely; while the daytime sky is rather boring, the starry night sky, especially in the countryside, is so amazing that I was entranced the first time I saw it many years ago. It isn’t like anything you can find in cities nowadays.

Question 3: Can you see the moon and stars at night where you live?

Answer: Due to light pollution, the stars are too faint to be seen in Ho Chi Minh City, but we can easily catch sight of the moon. Once a month, from here we can see the full moon which is incredibly beautiful.  

Từ vựng

  • Gaze at: nhìn chằm chằm vào

  • Faint (a): mờ nhạt

  • Catch sight of: bắt gặp  

Mở rộng

Các chủ đề tương tự: Weather

Mọi người thường nhìn bầu trời để đoán thời tiết, dự báo thời tiết bằng cách nhìn lên trời là cách phát triển chung cho 2 chủ đề này.

  • Looking at the sky might sometimes help predict the weather.

  • Cloudy. It means “it is about to rain”.

  • No cloud. It means “fine weather”.

Ví dụ:

  • How often do you look at the sky?

Quite often. Giải thích: to predict future changes in weather.

  • What kind of weather do you like/dislike?

Hate rainy days. Giải thích: can predict and avoid by looking at the sky.  

Topic 19: Handwriting

Question 1: Can people read your hand-writing easily?

Answer: I’m afraid not. I envy those who have clear hand-writing, you know. Having neat handwriting has a wide variety of uses. Not only does it gain you some “bragging right” with friends but it might also help increase your IELTS writing score, am I right?

Question 2: Do you think you can know something about a person from their handwriting?

Answer: Sure. And I’m not saying having terrible hand-writing means you are an awful person. It just means you might be a bit more careless and hot-tempered than people who have nicer handwriting.

Question 3: Do you like to receive hand-written cards or emails?

Answer: I receive emails every day and hand-written cards on only special occasions like birthdays or anniversaries so of course I treasure these cards more. They feel much more personal than emails, too.  

Từ vựng

  • Has a wide variety of uses: có rất nhiều công dụng

  • Hot-tempered: nóng tính  

Topic 20: Email

Question 1: How often do you receive emails?

Answer: Quite often. I mean email is extremely multi-functional, no doubt. I have three separate emails for different uses: one for personal purposes, one for my work and one for my study.

Question 2: Do you think people should reply to an email instantly?

Answer: Yes. I think it’s basic etiquette, you know. Responding to emails immediately after receiving them is a way to show respect to the senders.

Question 3: Do you prefer to receive emails or texts?

Answer: I don’t know. Probably texts because I don’t have to log in to any account to answer messages.

Từ vựng:

Etiquette: phép lịch sự

Xem thêm: Hướng dẫn viết email xin việc bằng tiếng Anh và một số lưu ý

Mở rộng

Các chủ đề tương tự: Shoes, Means of transport

Các chủ đề về Emails, Handwriting, Shoes and Means of transport đều có một điểm chung là mọi người đều sử dụng chúng cho nhiều mục đích khác nhau.

Chính vì vậy, một cách để phát triển câu trả lời đó là đưa ra những ứng dụng, mục đích khác nhau của chúng. Một số cụm từ có thể sử dụng:

  • To be multi-functional/versatile.

  • Has a wide variety of uses.

Ví dụ:

  • What’s your favorite kind of shoes?

Sneakers. Giải thích: school, work, gym, formal events.

  • What’s the most common means of transport in Vietnam?

Motorbike. Giải thích: both short and long trips.  

  

0 Bình luận
Bạn cần để có thể bình luận và đánh giá.