IELTS Speaking Part 3: Cách trả lời, Questions & Sample Answers

Part 3 là phần thi cuối cùng trong bài thi IELTS Speaking. Do đã trải qua 2 phần thi phía trước nên trong phần 3 nhiều thí sinh có thể bị đuối, câu trả lời sẽ bị bối rối và lúng túng. Bài viết này sẽ hướng dẫn người học chiến thuật trả lời IELTS Speaking Part 3 và làm quen với 8 dạng câu hỏi thường gặp để có cách ứng biến phù hợp.
ZIM Academy
04/02/2023
ielts speaking part 3 cach tra loi questions sample answers

Tổng quan về IELTS Speaking Part 3

Trong phần thi Speaking Part 3, giám khảo sẽ hỏi thí sinh một số câu hỏi mang tính chất mở rộng và có liên quan đến chủ đề mà thí sinh đã trình bày từ Speaking Part 2. Độ dài của phần thi này kéo dài khoảng 4-5 phút. Vì Speaking IELTS Part 3 yêu cầu “two-way discussion”, nghĩa là sẽ có sự thảo luận giữa giám khảo và thí sinh nên về hình thức sẽ khá giống với IELTS Speaking Part 1.

Tuy nhiên, thí sinh phải đưa ra câu trả lời một cách logic và chi tiết hơn thay vì chỉ xoay quanh bản thân như Part 1.

Chiến thuật trả lời IELTS Speaking Part 3

Nắm rõ IELTS Speaking Band Descriptors

4 tiêu chí chấm điểm IELTS Speaking Part 34 Tiêu chí chấm điểm IELTS Speaking.

Thí sinh cần lưu ý rằng IELTS Speaking Part 3 không phải là phần kiểm tra kiến thức chuyên sâu về nhiều lĩnh vực và giám khảo cũng không đánh giá câu trả lời của bạn là đúng hay sai. Giám khảo sẽ đánh giá khả năng nói, cách truyền tải ý tưởng và trình bày quan điểm của bạn dựa trên 4 tiêu chí:

 • Fluency and Coherence (Sự trôi chảy và lưu loát).

 • Lexical Resource (Vốn từ vựng).

 • Grammatical Range and

  Accuracy (Ngữ pháp đa dạng và chính xác).

 • Pronunciation (Phát âm).

Vì vậy, người học cần nắm rõ IELTS Speaking Band Descriptors để có phương hướng học tập hiệu quả và phù hợp với số điểm mà bản thân mong muốn đạt được. Đó là cũng là lý do mà bạn không nên quá tập trung vào việc học thật nhiều từ vựng “khủng”, mà bạn cần phải sử dụng từ ngữ sao cho hiệu quả để phục vụ cho mục đích diễn đạt ý kiến, suy nghĩ của mình một cách rõ ràng và mạch lạc.

Ứng dụng phương pháp A.R.E.A

Thí sinh có thể sử dụng phương pháp A.R.E.A để xây dựng và hệ thống ý tưởng cho câu trả lời trong phần thi Speaking Part 3. Phương pháp này có cấu trúc như sau:

 • Bước 1: A = Answer (trả lời): Đưa ra câu trả lời (ý kiến) trực tiếp và súc tích cho câu hỏi.

 • Bước 2: R = Reason (lý do): Trình bày rõ ràng các lý do, luận điểm khiến thí sinh phải đưa ra câu trả lời ở bước 1.

 • Bước 3: E  = Example (ví dụ): Đưa ra một (hoặc nhiều) ví dụ minh hoạ cho câu trả lời.

 • Bước 4: A = Alternatives (thay thế): Lật ngược lại vấn đề được hỏi, đưa ra ý kiến tranh luận phản bác cho câu hỏi.

Xem chi tiết: Ứng dụng phương pháp A.R.E.A vào câu trả lời IELTS Speaking Part 3.

Cách xử lý khi gặp câu hỏi khó

Trong trường hợp giám khảo hỏi thí sinh những câu hỏi mà bản thân thí sinh thật sự không có ý tưởng hoặc chưa kịp suy nghĩ ra cách để trả lời thì thí sinh cũng không phải lo lắng sẽ bị trừ điểm. Khi đó việc nên làm là thừa nhận rằng mình không có nhiều hiểu biết về chủ đề đó và cố gắng bám sát vào câu hỏi để đưa ra câu trả lời tốt nhất có thể.

Ví dụ:

How do you think modern technology will change the way people work in the future?

Nếu thí sinh là một người không tìm hiểu nhiều về công nghệ và cảm thấy “bí” khi gặp câu hỏi này thì có thể thú nhận việc này và cố trả lời ý chung chung dựa vào những gì giám khảo hỏi.

IELTS Speaking Part 3 Sample Answer:

I have to admit that I don’t know much about technology, so it’s really difficult for me to give the exact answer to this question. But…I would say that in the future, machines and robots will become so advanced that more work will be done automatically and more accurately. So I think the way humans work will be transformed a lot.

Từ câu trả lời mẫu trên, có thể nhận thấy rằng cho dù thí sinh không am hiểu nhiều về chủ đề được hỏi thì thí sinh vẫn có thể mở rộng câu trả lời một cách đầy đủ nhất mà không bị lạc đề.

Xem chi tiết: Cách trả lời những chủ đề khó trong IELTS Speaking Part 3.

Hỏi lại khi không rõ câu hỏi

Đôi khi thí sinh không hiểu rõ câu hỏi mà giám khảo đưa ra thì khi đó thí sinh chỉ cần yêu cầu giám khảo nhắc lại câu hỏi, hay nói cách khác là “rephrase” lại câu hỏi để có thể hiểu được câu hỏi rõ ràng hơn và đưa ra câu trả lời sát với câu hỏi hơn.

Lưu ý: Việc yêu cầu giám khảo rephrase lại câu hỏi chỉ nên xảy ra 1-2 lần và khi thật sự không hiểu rõ câu hỏi. Thí sinh không nên lạm dụng vì có thể giám khảo sẽ cảm thấy khá khó chịu.

Kỹ thuật nâng cấp câu trả lời IELTS Speaking Part 3

Cách trả lời IELTS Speaking Part 3Cách triển khai câu trả lời IELTS Speaking Part 3.

Lưu ý: Tuỳ theo câu hỏi mà thí sinh có thể xem câu trả lời ở Speaking Part 3 như một đoạn thân bài ngắn của Writing Task 2.

Trong đó sẽ bao gồm:

 • Câu dẫn/câu khái quát

 • Câu idea kèm ví dụ minh chứng/ giải thích lý do cho idea của mình.

Tuy nhiên, có một số câu hỏi không cần thiết có câu dẫn chung chung mà thí sinh nên ưu tiên cách trả lời thẳng vào trọng tâm và sau đó đưa ra lý do / ví dụ cho câu trả lời.

Ví dụ:

What advice do parents give to teenagers about making friends?

IELTS Speaking Part 3 Sample Answer:

IELTS Speaking Part 3 sample answerTham khảo:

IELTS Speaking Part 3 Questions and Sample Answers

Trong phần thi Speaking Part 3, cách giám khảo đặt câu hỏi cho thí sinh sẽ không cố định hoàn toàn. Họ sẽ dựa vào cách trả lời ở mỗi câu của thí sinh để đặt tiếp các câu hỏi có liên quan. Các câu hỏi này sẽ mang tính chất thảo luận và “đào sâu” vấn đề hơn.

Theo kinh nghiệm của đội chuyên môn Anh Ngữ ZIM, hầu hết các câu hỏi trong tài liệu dự đoán đề đều mô phỏng lại khoảng 70-80% dựa trên bài thi thật của các thí sinh. Vì vậy, thí sinh nên nắm qua các dạng câu hỏi thường gặp để có cách ứng biến phù hợp.

IELTS Speaking Part 3 Question8 dạng câu hỏi thường gặp trong IELTS Speaking Part 3.

Nếu gặp phải những câu hỏi ngoài 8 dạng được đề cập trong bài viết này, thí sinh vẫn có thể đưa ra câu trả lời đầy đủ nhất dựa vào cấu trúc chung cho tất cả IELTS Speaking Part 3 Questions như sau:

(General Statement) + Answer + Explanation + Examples + (Conclusion)

Opinion – Dạng câu hỏi nêu ý kiến

Ví dụ:

 • Do you think cars should be banned from city centres?

 • In your opinion, do you think adults always make better decisions than children?

 • Should parents make decisions for their children?

 • Who do you think is more responsible for pollution, individuals or the government? Why?

 • Is it useful to have a gap year between high school and university?

Evaluate – Dạng câu hỏi đánh giá

Ví dụ:

 • Why do some people enjoy eating out while others do not?

 • Why do you think some people prefer not to go abroad on holidays?

 • Why do some people prefer to travel in groups and others prefer to travel alone?

Phân tích:

Khi đưa ra câu trả lời cho 2 dạng trên, việc đầu tiên thí sinh cần làm là trả lời trực tiếp câu hỏi về ý kiến của bản thân (bạn có đồng ý hay không đồng ý, hoặc bạn cảm thấy không chắc chắn lắm hay là vấn đề đó còn tuỳ vào yếu tố gì), hoặc đưa ra câu trả lời trực tiếp và đồng thời paraphrase câu hỏi của giám khảo để có thêm thời gian suy nghĩ câu giải thích. Và sau đó, thí sinh cần phải giải thích ý kiến đó bằng cách đưa ra lý do và kèm ví dụ (nếu có).

Một số mẫu câu dẫn nêu ý kiến cá nhân:

 • As far as I’m concerned…

 • From my perspective / Personally, I would say that…

 • To be honest / Honestly, I think / I believe that…

 • I haven’t thought about this, but I would say that…

 • I have to admit that I don’t know much about this topic, but I think…

Một số mẫu câu khác:

If agree:

 • Definitely yes / Absolutely yes / Of course.

 • I couldn’t agree more. / I totally agree.

 • I suppose so / I guess so / I think so.

 • I am of the same opinion.

If disagree:

 • Absolutely not.

 • I don’t think so.

 • I’m afraid I disagree. / I totally disagree with this viewpoint.

 • I would say no I am of the different opinion.

If not sure/depend:

 • I’m not sure about this.

 • It’s really hard to say for sure because it depends on…

 • I’m not sure there is any absolute answer to this question…

Ví dụ 1:

Should old buildings be rebuilt?

IELTS Speaking Part 3 Sample Answer:

Of course yes! I think it’s really necessary to rebuild old buildings. You know, old buildings have historical and educational values that we can learn so much from them such as architectural style and interior design. Also, I think if they are properly restored, these buildings can boost the tourism industry significantly. They can be opened to the public as living museums to provide educational value. In the long run, it will certainly have a big impact on the growth of the local area’s economy.

 Ví dụ 2:

Do people prefer living in a new house or old house? Why?

IELTS Speaking Part 3 Sample Answer:

Well, I have to say this mainly depends on different age groups. For the elderly, I guess they might opt for living in old houses because they really value the ancient look and traditional features of the place where they live. It is also one way to preserve the tradition or culture of an area. Meanwhile, the young might have a preference for new and modern buildings. I think this is simply because only when being equipped with modern facilities can young people have their daily needs met. For example, they will need an air conditioner in scorching hot days or Internet connection to serve their educational or working purposes.

Ví dụ 3:

Why do some people enjoy eating out while others do not?

IELTS Speaking Part 3 Sample Answer:

To be honest, I haven’t thought about this before, but I would say that some people enjoy eating out because it can help them save a lot of time preparing meals and also is a chance to maintain social connections with their friends or colleagues. However, to other people, they would rather eat at home as they feel cosier and don’t have to bother with the level of cleanliness compared to eating at restaurants.

Future – Dạng câu hỏi về dự đoán trong tương lai

Ví dụ:

 • Do you think the climate will be hotter in the future?

 • What will cars look like in the future?

 • In your opinion, do you think people will have more free time in the future?

 Một số mẫu câu dẫn nêu dự đoán tương lai:

 • I’d predict that there will be… / we will…

 • It’s really hard to predict the future in the exact way, but I suppose / I guess that…

 • I’m not sure what’s gonna happen in the future, but I would say that…

 • It is difficult to predict the future, but I think there are going to…

Ví dụ 1:

How do you think housing will change in the future?

IELTS Speaking Part 3 Sample Answer:

It is difficult to predict the future, but I think there are going to be some major changes with regard to residential buildings. I’m not sure exactly what will happen, but one possibility is the rising demand for housing and the scarcity of land may lead to people only living in apartment buildings. Furthermore, I think one day, we may even have started building houses on the ocean. There just doesn’t seem to be enough land left in many metropolitan areas to build anywhere else.

Ví dụ 2:

What will cars look like in the future?

IELTS Speaking Part 3 Sample Answer:

In the future, cars will probably be equipped with some outstanding features and advanced technology which is based on artificial intelligence. I can see that self-driving cars are being tested and they will soon be widely used in the next few years. This will be a breakthrough in the car industry when everybody is able to drive, whether it is the disabled or the elderly. On top of that, the function of voice command may be available in cars, which means cars can recognize drivers’ voice and do what drivers want.

Dạng câu hỏi Causes and Effects / Causes and Solutions

Ví dụ:

 • What are the effects of global warming?

 • How does advertising influence children?

 • What can people do to improve the air quality in the city?

Dạng câu hỏi Advantages and Disadvantages

Ví dụ:

 • What are the benefits of travelling?

 • What are the benefits and drawbacks of playing computer games?

 • What are the advantages and disadvantages of online shopping?

Compare and contrast – Dạng câu hỏi so sánh sự khác biệt

Ví dụ:

 • What’s the difference between man and women conversation?

 • What’s the difference between films and books?

Phân tích:

Khi đưa ra câu trả lời cho dạng Causes and Effects / Causes and Solutions, Advantages and Disadvantages và Compare and Contrast, thí sinh nên dẫn vào câu trả lời bằng 1 câu general. Và sau đó, thí sinh cần nêu ra được 1-2 ideas kèm theo ví dụ minh chứng (nếu có).

Ví dụ:

 • Đối với dạng Causes and Effects/ Causes and Solutions: “I think there are a host of reasons contributing to this issue.” ; “There are many viable solutions to tackle/ address this issue.

 • Đối với dạng Advantages and Disadvantages: “I would say that A can bring a great deal of benefits. / I have to say that A can have some negative impacts.

 • Đối với dạng Compare and contrast: “I think here are some certain differences between A and B.

Ví dụ:

What are the downsides of having a car?

IELTS Speaking Part 3 Sample Answer:

I think owning a car can have negative impacts. First of all, having a car would cost you a huge amount of money annually. Cars will consume more petrol compared to motorbikes, which means car owners must spend extra money on fueling. Besides, the cost for maintenance is high as well. If you want to keep your engine running smoothly and serious car problems at bay, it should be maintained on a regular basis. Undoubtedly, the total sum of money for all of these services is not small at all.

Dạng câu hỏi Compare with the past / the period of time

Ví dụ:

 • What is the difference between the games people play now and in the past?

 • How has teaching changed in your country over the past few decades?

 • In what ways has technology changed people’s lives?

Phân tích:

Đối với dạng câu hỏi so sánh với quá khứ, thí sinh cần chú ý trong câu trả lời sẽ dùng thì quá khứ như past simple, past continuous hoặc past perfect. Trong trường hợp câu hỏi đề cập đến sự việc bắt đầu từ quá khứ đến hiện tại và có thể tiếp diễn trong tương lai, hoặc giám khảo hỏi thí sinh về những thay đổi mà việc đó đã mang lại thì thí sinh sẽ dùng thì present perfect hoặc present perfect continuous.

Ví dụ:

How has the Internet changed the way people shop?

IELTS Speaking Part 3 Sample Answer:

Well, it is true that the Internet has greatly changed how people shop. One of the most obvious changes is that people have been spending less time in stores, and stores are no longer the go-to place for most people. Instead of going to the physical stores, they now prefer to shop online as it’s more convenient and less time-consuming. All they have to do is to go on the website and select the items they want to purchase.

Tham khảo thêm: Xử lý các dạng câu hỏi có yếu tố thời gian trong IELTS Speaking Part 3.

Dạng câu hỏi về Quality

Ví dụ:

 • In your opinion, what skills are required to start a small business?

 • What qualities are required when you work for an international company?

 • What are the qualities of a great leader?

Phân tích:

Đối với skills hay qualities của 1 ngành nghề mà bản thân thí sinh biết rõ, trước tiên thí sinh sẽ nói câu dẫn chung chung bằng cách paraphrase câu hỏi rồi nêu ra định nghĩa của ngành nghề cụ thể là làm gì.

Đối với những ngành mà thí sinh không rõ hoặc chưa tìm hiểu bao giờ thì đầu tiên có câu dẫn chung chung như sau “Well, I suppose that to become a (qualified teacher), one needs to acquire the following qualities.

Và sau đó thí sinh nêu ra 2-3 qualities hoặc skills mà mình nghĩ đến ngay lúc đó. Lưu ý rằng giữa các idea luôn phải có từ nối chẳng hạn như “Firstly,…/ The second one is….” để tăng tính liên kết giữa các câu (tiêu chí Coherence).

Ví dụ 1:

What skill set should a manager have?

IELTS Speaking Part 3 Sample Answer:

Well, I have to say that this is a rather intriguing question for me, but I guess there are several fixed skills that a manager should acquire. For one, a manager needs to be good at solving problems to deal with a wide range of situations happening everyday. Furthermore, he or she should master communication skills in order to collaborate with the team and therefore prevent conflicts while working together. Last but not least, to become a manager, that person has to be able to manage the time wisely to complete tasks in a shorter period of time. Without such integration, several issues can arise.

Ví dụ 2:

What is required to be a good public speaker?

IELTS Speaking Part 3 Sample Answer:

I haven’t thought about this before but let me see… I think being a good public speaker means that you have to give speech to a lot of audience. That’s why I think one of the most important requirements for this job is that one should possess a good command of certain languages. On top of that, he or she needs to be confident when standing in front of the crowd.

Tìm hiểu thêm: Cách trả lời 8 dạng câu hỏi trong IELTS Speaking Part 3 cho Band 6-7.

IELTS Speaking Part 3 Topics & Questions

Role models - hình mẫu

 • Which type of people are respected most in your society?

 • Do you agree with this situation?

 • What happens when young people lack good role models?

 • What standards of behavior should teachers set?

 • Do you agree that you should never meet your heroes?

Travel and transport - du lịch và phương tiện đi lại

 • How easy is it to travel around your country?

 • Which method of travel do you consider safest?

 • Has travel become safer in recent years?

 • What are the pros and cons of low-cost air travel?

 • How do you think people will travel in the future?

Universities - trường đại học

 • Is higher education too expensive in your country?

 • Should all students pay for their university education?

 • What advantages do universities bring to society?

 • Which is more important, research or teaching?

 • How should students spend their summer vacations?

Sports and competition - thể thao và cuộc thi

 • Why are some sports fans so passionate?

 • Is there any violence at sporting events in your country?

 • Should athletes be better role models?

 • What benefits do international sporting events bring?

 • Is it important for a country to win lots of medals?

Leadership and politics - lãnh đạo và chính trị

 • Do you think people are born to be leaders?

 • Can leadership skills be taught?

 • Why are elected politicians often so unpopular?

 • What should a leader do to remain popular?

 • Do you think unelected heads of state are a good idea?

Life experience - kinh nghiệm đời sống

 • Do you agree that we learn best from our mistakes?

 • What’s the best way to gain experience in life?

 • Can we gain life experience from books and movies?

 • Which is more important, experience or potential?

 • What experience do you wish you’d gained?

Retirement and old age - nghỉ hưu

 • At what age should people retire from work?

 • What problems can people face after retirement?

 • How important are retirees to your country’s economy?

 • When should you start saving for retirement?

 • Why do some companies encourage early retirement?

Photography and the image - nhiếp ảnh

 • Is it easy to take good photographs?

 • What are the pros and cons of digital photography?

 • Should people share their photographs online?

 • When can an image be worth a thousand words?

 • Is a photograph a reliable form of identification?

Inventions and copyright - bản quyền và phát minh

 • Which invention has transformed your country most?

 • Would you like to be an inventor?

 • How long should someone be able to profit from an idea?

 • Do you think intellectual property laws are too strict?

 • Should all medicines be free to manufacture?

Smartphones - điện thoại thông minh

 • When should parents allow their children to have a phone?

 • Are there places in your country where phones are not allowed?

 • How can phones be disruptive sometimes?

 • Do people in your country often switch off their phones?

 • Are people often impolite with their phone use?

Phones in Public - điện thoại nơi công cộng

 • Why do people talk on their phones on public transport?

 • Is it common in your country?

 • Is silence valued in your city?

 • Why do some people have trouble staying silent?

 • Is there too much noise from technology today?

Environment - môi trường

 • Why do people throw rubbish on the streets?

 • How can people be encouraged to not litter?

 • What are the results of littering?

 • What steps has your government taken to make people pick up after themselves?

 • Do the efforts of a single person have an impact on the world as a whole?

Individuals and the Environment - cá nhân và môi trường

 • What are the main environmental problems we face today?

 • What can individuals do to protect the environment?

 • How much do politicians in your country care about the environment?

 • Should nations work together to protect the environment?

 • What are the roadblocks to this?

Friendship - tình bạn

 • How do young people usually find friends in your country?

 • What makes a good friend?

 • How long does it take to develop a close friendship?

 • How important is listening to friendship?

 • Is it more important to find new friends or stay in touch with old friends?

Friends - bạn bè

 • What can we learn from making new friends?

 • How important is it to have a social life?

 • Why is having good friends important?

 • What role do friends play in your life as you get older?

 • Do most people share both good and bad experiences with their friends?

Happy Occasions - dịp vui

 • How do people in your country celebrate happy occasions?

 • Why do occasions usually make people happy?

 • How important is the money spent on the occasion for making people happy?

 • Is it a good idea to spend a lot of money on a birthday party?

 • Is happiness today the same as it was in the past?

School Subjects - môn học ở trường

 • What courses or subjects do you think will be added into high schools?

 • What courses or subjects will be helpful in future work?

 • Is it more effective to read online than in a book?

 • What do students do after school in your country?

 • Do you think students should choose subjects they like?

Language - ngôn ngữ

 • Can learning a language help you understand more about a culture?

 • Why is it so difficult to learn a new language?

 • How will language learning change in the future?

 • Should governments invest more in second language learning in schools?

 • What are the benefits of learning another language for your country?

Study Focus - việc học tập

 • Why do some people study badly?

 • Is it a good idea to have a firm plan when studying?

 • Why are many girls better at concentrating?

 • Is it better to study online or in a classroom?

 • What are the advantages and disadvantages of studying in a group?

 • Making Plans - lên kế hoạch

How do people usually make plans?

 • Should you get advice when making plans?

 • Who is the best advisor for big plans?

 • What plans do governments have to make?

 • How important is the public in helping governments to make plans?

Motivation - động lực

 • How can children be motivated to achieve their goals?

 • Who is more responsible – parents or teachers?

 • Is it always necessary to set goals to motivate children?

 • What motivates adults?

 • Why are some people seemingly much more motivated than others?

Gardens - làm vườn

 • Do people in your country usually have gardens in their homes?

 • Which age group visits gardens the most?

 • Is it good for people to take care of a garden?

 • Why do people grow their own plants at home sometimes?

 • Is it common for people in your country to grow fruits and vegetables at home?

Outdoor Sports - thể thao ngoài trời

 • What are the benefits of doing an outdoor sport?

 • Why do some people enjoy doing dangerous sports?

 • Why were dangerous sports created at all?

 • Is it better to do outdoor sports in groups?

 • Do both old and young people enjoy outdoor sport?

Public Transportation - phương tiện công cộng

 • Do old or young people use public transportation more?

 • What are the drawbacks of private vehicles?

 • How could public transportation be improved?

 • Should city planners consider public transport when designing cities?

 • What can the government do to improve public transport outside of urban areas?

Competition - cuộc thi đua

 • How helpful is competition for children?

 • Is it good to have a competitive attitude?

 • How are the attitudes of professionals and amateurs different?

 • How are children awarded competition prizes in your country?

 • What are the adverse effects of competition on children?

Law - luật lệ

 • Who is most responsible for enforcing the law?

 • Which international laws are you familiar with?

 • Why do you think law is important?

 • Should laws be more universal?

 • What is the relationship between law and justice?

Health - sức khỏe

 • How can people improve their physical health?

 • What about their mental health?

 • In what ways can teachers encourage students to do sports?

 • What is the role of doctors in raising health awareness?

 • Can social media also play a role?

Old People - người lớn tuổi

 • What are the advantages of having an elderly person at home?

 • Is there anything that older people should learn from the younger generation?

 • What can the younger generation learn from the older generation?

 • What qualities does a person need to take care of older people?

 • Do you think elderly people should be allowed to work?

Intelligence - trí thông minh

 • Do people with high IQs tend to be selfish?

 • Can computers improve your intelligence?

 • What is the difference between intelligence and knowledge?

 • How much can intelligence change during a lifetime and how much of it is fixed?

 • Has technology made people less intelligent?

Success - sự thành công

 • When a person is successful, are they also happy?

 • What is success?

 • Do relationships affect success?

 • Which is more important for success: opportunity or hard work?

 • What defines success for people in your country?

Classmates - bạn cùng lớp

 • Is it important for children in school to get along with their classmates?

 • What are the advantages of getting along well with others in school?

 • Should children be allowed to sit where they want in class?

 • How has technology changed the way that students interact with each other?

 • How important is it for children to learn about sharing?

Urban Planning - kế hoạch đô thị

 • How important is urban planning for a city?

 • What are the possible drawbacks of not having a good plan?

 • How do cities in your country differ?

 • What effect do businesses have on urban planning?

 • How can people make their voices heard when it comes to urban planning?

Information - thông tin

 • How did people find out information in the past?

 • How has that changed now?

 • Do people today rely too much on online information?

 • Can a personal diary be a reliable source of information?

 • How do historians verify the information they come across?

Teenagers - thanh thiếu niên

 • Is the behavior of teenagers today better than when you were a teenager?

 • When should teenagers start to take on more responsibilities?

 • What kinds of responsibilities?

 • How have attitudes towards teenagers changed in recent years?

 • What can parents do if teenagers are unwilling to take on more responsibility?

Laughing - cười đùa

 • What is the importance of laughing?

 • What is the difference between the laughing of children and adults?

 • Why do children laugh more easily than adults?

 • How does it impact students if their teacher is funny?

 • Is it possible to enjoy comedy from foreign countries?

Decisions - ra quyết định

 • What sort of important decisions do teenagers face today?

 • What are the difficult decisions that national leaders face?

 • How can they make these decisions?

 • Who should be considered when taking an important decision?

 • Is it better to take your time or make a quick decision?

Time Management - quản lý thời gian

 • How can people manage their time better now compared to the past?

 • What are the differences in what people do with their time now?

 • How has technology helped people to save time?

 • What are the qualities of a person with good time management?

 • Will people have more free time in the future?

Sport - thể thao

 • Which sports are popular in your country?

 • How can amateurs be attracted to participate in sports?

 • What are the benefits of doing sport?

 • How does loyalty help a sport become popular?

 • What makes a sport popular?

Holidays - kỳ nghỉ mát

 • Where do most people in your country go for holidays?

 • Why do some people prefer to spend their holidays at home?

 • Do you think young people benefit from having a gap-year before university?

 • How does tourism for holidays affect your country?

 • What benefits does it have?

Reading - đọc

 • Do people in your country read a lot?

 • Will reading still be a popular hobby in the future?

 • Do children read a lot these days?

 • Is developing a love of reading the responsibility of parents?

 • How can governments encourage people to read more?

Beauty - vẻ đẹp

 • What is beauty for you?

 • Do you think the media influences our idea of beauty?

 • Do you think advertisements portray beauty correctly?

 • How has people’s idea of beauty changed over the last few decades?

 • Do you think beauty only relates to a person’s appearance?

Fashion - thời trang

 • Why are designer brand clothes popular?

 • Why are these brands so expensive?

 • How has fashion changed in your country?

 • Is it important for designers to stay up to date with the latest fashions?

 • Is fashion more important than adapting your clothes to the weather?

Xem thêm: Bài mẫu IELTS Speaking part 3 kèm từ vựng chủ đề Clothes and fashion.

Repairs - sửa chữa

 • Why do things break?

 • Is it worth repairing something instead of buying a new one?

 • Should we teach kids to repair things?

 • Does the government have a responsibility to fix certain things?

 • How well do people in your country take care of public facilities?

International Events/Parties

 • What sort of international events does your country host?

 • Do you think these types of events divide people?

 • Why are these events celebrated?

 • What activities are common for these celebrations?

 • Are there many events that are celebrated across national borders?

Social Websites - mạng xã hội

 • Do you often use social websites?

 • Why do you use social websites?

 • Do people spend too much time on social websites?

 • Would you like to spend more time on these websites?

Bad Service - dịch vụ tệ

 • Why do some people not complain about bad service?

 • What should people do if they receive bad service?

 • How can companies deal with bad service?

 • Can bad service ever be a positive experience?

 • What organizations are famous for bad service in your country?

Public Facilities - tiện ích công cộng

 • Are there many public facilities in your country?

 • What are the benefits of parks?

 • Should parks be free of charge?

 • How can parks better serve the poor?

 • How important is it to have parks in urban areas?

Parties - tiệc tùng

 • Which types of parties are popular in your country?

 • Is it true that everybody likes parties?

 • Do you prefer receiving emails or birthday cards on your birthday?

 • How does alcohol affect the atmosphere of a party?

 • Is music important to a party?

Quiet Places

 • Why do old people prefer quiet places?

 • What are the main causes of noise in cities?

 • Why are suburbs quieter?

 • Why might some people not enjoy quiet places?

 • Will cities be nosier in the future?

Communication - giao tiếp

 • How important is communication in the workplace?

 • How does that differ from communication at home?

 • What different types of communication are there?

 • How have mobile phones changed the way we communicate?

What is the future of communication? Countryside - miền quê

 • Why is the countryside quieter than the city?

 • Why do many people prefer to live in the countryside?

 • Where are the quietest places in cities?

 • What will the countryside look like in your country in the future?

 • Are there any drawbacks to investing in public transport in the countryside?

Những lỗi phổ biến trong IELTS Speaking Part 3

Câu trả lời chưa được phát triển ý đầy đủ, thiếu sự mạch lạc

Một trong những lỗi sai mà thí sinh hay mắc phải trong IELTS Speaking Part 3 là đưa ra những câu trả lời nhưng thiếu sự lập luận, giải thích hoặc đưa ra ví dụ. Người học nên lưu ý phần 3 của bài thi nói sẽ thử thách hơn vì những câu hỏi sẽ xoay quanh các chủ đề mang tính trừu tượng hơn Speaking Part 1. 

Để đảm bảo câu trả lời thuyết phục và mạch lạc, người học có thể nghĩ theo công thức A.R.E.A (Answer - Reason - Example - Alternative) - (Câu trả lời - Lý do - Ví dụ - Hướng suy nghĩ khác).

Câu trả lời quá ngắn hoặc quá dài

Trong khuôn khổ của bài thi IELTS, một trong những tiêu chí quan trọng đó là “Speak at length” - thí sinh phải có khả năng diễn đạt ngôn ngữ trong một độ dài nhất định. Và đặc biệt trong Speaking Part 3, khi phải bàn luận về một vấn đề xã hội thì tiêu chí này lại càng quan trọng hơn. Vì vậy thí sinh nên hạn chế đưa ra câu trả lời quá ngắn.

Trong trường hợp khác, một vài thí sinh lại đưa ra câu trả lời quá dài vì muốn thể hiện hết khả năng ngôn ngữ của mình.V Tuy nhiên, việc diễn đạt câu quá phức tạp sẽ dễ dẫn đến việc nói lan man, nói chệch hướng chủ đề hoặc thí sinh chỉ liệt kê những ví dụ chứ không thực sự lập luận cho những gì mình đang nói.

Sử dụng quá nhiều hoặc quá ít discourse markers

Một lỗi khác mà thí sinh thường hay gặp phải là không sử dụng Discourse Markers vào trong câu trả lời, khiến người nghe khó nắm bắt ý tưởng. Hoặc thí sinh sau khi hiểu về discourse markers chèn quá nhiều vào trong câu nói, gây mất tự nhiên trong cuộc trò chuyện. Vì vậy, thí sinh chỉ nên sử dụng những cụm từ này có mục đích rõ ràng và cảm thấy cần thiết khi nói.

Tổng kết

Trên đây là tổng hợp các thông tin về phần thi IELTS Speaking Part 3 Questions and Answers. Hy vọng bài viết đã mang đến cho bạn các thông tin hữu ích để chuẩn bị cho kỳ thi IELTS của mình.

Xem thêm:

Đàm Huệ Phương


Để tránh bị bối rối và lúng túng vào ngày thi IELTS Speaking chính thức, thí sinh có thể đăng ký làm bài thi thử IELTS tại Anh Ngữ ZIM.

Bạn muốn học thêm về nội dung này?

Đặt lịch học 1-1 với Giảng viên tại ZIM để được học sâu hơn về nội dung của bài viết bạn đang đọc. Thời gian linh hoạt và học phí theo buổi

Đánh giá

5.0 / 5 (2 đánh giá)

Gửi đánh giá

0

Bình luận - Hỏi đáp

Bạn cần để có thể bình luận và đánh giá.
Đang tải bình luận...
Chat nhanh
Chat Messenger
Đăng ký tư vấn
1900 2833